När jag var liten var bärplockning en stor grej. Det började med hallon, sen kom hjortron, blåbär och lingon i rask takt. Vi gav oss iväg tidigt, redan vid femtiden, för att hinna plocka innan myggen blev för besvärliga. Eftersom det här ägde rum i Jämtland fanns det många mygg. Vi plockade våldsamma mängder med bär. Mormor, mamma och pappa var utrustade med varsin 40-liters näverkont. Vi barn hade varsin mjölkspann och när vi blev större fick vi 20-liters näverkontar.
När vi kom hem blev det bärrensning. Det tog låååång tid och var urtråkigt. Sen kokade mormor och mamma sylt, saft och lingondricka så det räckte till två familjer hela året och blev över.
Som vuxen plockar jag betydligt mer modesta mängder. Dessutom fuskar jag gruvligt - jag plockar lingon på torget. Tre - fyra liter räcker utmärkt till hela familjen vintern igenom.
När jag kommer hem med mina lingon rensar jag dem och plockar bort bär som inte ser helt ok ut. Sen breder jag ut dem på plastfolie på några brickor och ställer in dem i frysen ett dygn. Så har jag styckfrysta lingon som jag lägger i en plastpåse i frysen att hämta av. En näve lingon i viltgrytan eller en deciliter till garnering på kolatårtan. Lingon är väldigt användbart.
Fast godast är nog rårörda lingon. Min latmaskvariant består av en mikrosäker skål som fylls med 2 dl lingon och en 0,5 dl socker. Blanda och kör några minuter på medelvärme i mikron. Sen är det bara att röra igen, köra en stund i mikron, röra, mikra, till jag är nöjd med konsistensen. Det tar inte mer än fem minuter och smakar godare än all lingonsylt i världen :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar