Det här behöver du till 16 stycken
1 burk vetesurdeg25 g färsk jäst (ett halvt paket)
5 dl kallt vatten
3 dl grovt rågmjöl
10.5 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 msk salt
Gör så här
Skaka burken med surdeg och häll surdeg och vatten i en bunke. Smula i jästen och rör tills jästen lösts upp.Häll i rågmjöl, vetemjöl och olivolja och knåda degen ordentligt och länge.
Saltet häller du i mot slutet av knådningen. (Glömmer du funkar det faktiskt ändå, men de blir godare med salt än utan.) Använd helst en köksmaskin när du knådar, har du ingen får du se det som ett gympass för armarna. 10 minuter i maskin eller 15 för hand är en lagom knådningstid.
Täck bunken med plastfolie (eller en uppklippt plastpåse) och låt jäsa i minst två timmar.
Mjöla bakbordet ordentligt (degen är ganska kladdig) och häll ut degen. Knåda inte utan dela den i 16 delar som du formar till runda bullar. Snyggast blir det om du tar degklumpen och viker in ytterkanterna mot mitten igen och igen tills det blir en liten rund bulle. Vänd på dem så du får den snygga sidan upp och mjöla ordentligt. Lägg alla bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg över plast igen, men lägg den löst på så plasten inte kladdar fast i bullarna när de jäser. Nu ska det jäsa i en timme till.
Häll ca en halv liter vatten i en ugnsform och ställ in den på ett galler längst ner i ugnen. Sätt ugnen på 260 grader så att den är lagom varm tills bullarna jäst klart.
När bullarna jäst klart tar du bort plasten och skär ett kors i varje bulle med en vass kniv. Sänk värmen i ugnen till 220 grader och sätt in bullarna mitt i.
Grädda 20 minuter.
Om du tycker att bullarna är lite fuktiga på undersidan när du tar ut dem ur ugnen (de blir gärna det av vattenångan) vänder du bara på dem och sätter in dem i ugnen igen i 2 - 3 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar